Erectiele disfunctie (ED), ook bekend als impotentie, is een vorm van seksuele disfunctie die wordt gekenmerkt door het onvermogen om een erectie van de penis te ontwikkelen of te behouden tijdens seksuele activiteit. ED kan psychologische gevolgen hebben omdat het verband kan houden met relatieproblemen en zelfbeeld.
Er bestaan veel verschillende behandelingen voor erectiestoornissen. Deze omvatten orale geneesmiddelen, penisinjecties, vacuüm apparaten en chirurgie. Veel mannen kunnen hun erectiestoornis met succes behandelen door hun levensstijl te veranderen, zoals regelmatig sporten, gezond eten en stoppen met roken.
Als u last hebt van erectiestoornissen, wees dan niet bang om er met uw arts over te praten. Met de juiste behandeling kunt u nog steeds genieten van een gezond en bevredigend seksleven.
Contents
- 1 Definitie van erectiestoornissen
- 2 Oorzaken van erectiestoornissen
- 3 Symptomen van erectiestoornissen
- 4 Diagnose van erectiestoornissen
- 5 Medicamenteuze behandeling voor ED
- 6 Veranderingen in levensstijl voor ED
- 7 Chirurgische behandeling voor ED
- 8 Dingen die u moet vermijden als u lijdt aan erectiestoornissen
- 9 Wanneer naar de dokter over erectiestoornissen?
Definitie van erectiestoornissen

Erectiestoornissen zijn een veel voorkomend probleem dat mannen van alle leeftijden treft. Hoewel de oorzaak van ED fysiek, mentaal of beide kan zijn, is de wetenschap achter deze seksuele stoornis nog steeds niet volledig begrepen.
ED wordt vaak in verband gebracht met een laag testosteronniveau, maar dit hormoon is niet altijd de schuldige. Studies hebben aangetoond dat zelfs mannen met normale testosteronspiegels last kunnen hebben van ED. De echte boosdoener kan een gebrek aan bloedtoevoer naar de penis zijn. Dit kan het gevolg zijn van atherosclerose, diabetes of andere aandoeningen die de bloedvaten vernauwen.
Psychische aandoeningen zoals angst en depressie kunnen ook bijdragen aan ED. Deze aandoeningen kunnen leiden tot veranderingen in de hersenchemie die het moeilijk maken om een erectie te krijgen of te behouden. Stress kan ook een rol spelen doordat het lichaam moeilijker reageert op seksuele stimulatie.
Oorzaken van erectiestoornissen
Erectiele disfunctie (ED) wordt gedefinieerd als het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende is voor bevredigende seksuele prestaties. Naar schatting 1 op de 10 mannen krijgt ooit in zijn leven te maken met ED. Hoewel de meeste gevallen van ED te wijten zijn aan lichamelijke oorzaken, zijn er ook psychologische oorzaken van ED.
Hieronder volgt een lijst van enkele van de meest voorkomende oorzaken van ED:
- Veroudering: Naarmate mannen ouder worden, kan het testosteron gehalte dalen, wat kan leiden tot ED.
- Obesitas: Obesitas kan vaatproblemen veroorzaken die kunnen leiden tot ED.
- Roken: Roken kan de bloedvaten beschadigen en de bloedstroom beïnvloeden, wat kan leiden tot ED.
- Diabetes: Diabetes kan de zenuwen en bloedvaten beschadigen, wat kan leiden tot ED.
- Hoge bloeddruk: Hoge bloeddruk kan de bloedvaten beschadigen en ED veroorzaken.
- Hartziekte: Hartziekte kan de zenuwen, slagaders en aders beschadigen, wat kan leiden tot ED.
- Verwondingen aan de zenuwen of slagaders die naar de penis leiden, kunnen de bloedvaten beschadigen, waardoor ED kan ontstaan.
Symptomen van erectiestoornissen
De onderstaande lijst van symptomen kan u helpen om vast te stellen of u of iemand die u kent ED heeft. Symptomen van ED kunnen zijn:
- Moeite met het krijgen of behouden van een erectie
- Verminderd seksueel verlangen.
- Problemen met het krijgen of behouden van een erectie tijdens de geslachtsgemeenschap.
- Verminderd gevoel in de penis tijdens de seks.
- Onvermogen om een orgasme te krijgen.
- Pijnlijke erecties of priapisme (langdurige, pijnlijke erecties).
Als u een van deze symptomen heeft, moet u met een arts spreken. Die kan u helpen de oorzaak van uw ED vast te stellen en u een behandeling aanbevelen.
Diagnose van erectiestoornissen
Het belangrijkste wat u moet doen als u denkt dat u erectiestoornissen hebt, is praten met uw arts. Die kan eventuele onderliggende medische aandoeningen uitsluiten en u helpen de beste behandelingsmogelijkheden te vinden.
Er zijn een paar belangrijke dingen die uw arts zal willen weten bij het stellen van de diagnose erectiestoornis. Hij zal vragen naar uw medische voorgeschiedenis, de medicijnen die u gebruikt en hoe vaak u moeite heeft om een erectie te krijgen of te behouden. Hij kan ook enkele tests bestellen om andere mogelijke oorzaken van uw symptomen uit te sluiten.
Medicamenteuze behandeling voor ED
De meest voorkomende medicamenteuze behandelingen voor erectiestoornissen (ED) zijn fosfodiësterase type 5-remmers. Hieronder vallen geneesmiddelen als sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) en vardenafil (Levitra). Deze geneesmiddelen werken door de spieren in de penis te ontspannen en de bloedstroom naar het gebied te verhogen, wat helpt om een erectie te krijgen en te behouden.
Andere mogelijke medicamenteuze behandelingen voor ED zijn testosteron vervangingstherapie, alprostadil (een synthetische vorm van prostaglandine E1) en yohimbine. Testosteron vervangingstherapie kan worden gebruikt bij mannen met een laag testosteronniveau, terwijl alprostadil kan worden gebruikt bij mannen die niet reageren op andere medicijnen.
Veranderingen in levensstijl voor ED
Hoewel de oorzaken van ED kunnen variëren, zijn er leefstijlveranderingen die de aandoening kunnen helpen verbeteren of voorkomen. Een van de beste manieren om erectiestoornissen te verbeteren is het maken van gezonde levensstijlkeuzes. Gezond eten, regelmatig sporten en omgaan met stress kunnen allemaal helpen om de symptomen van ED te verminderen.
Ook stoppen met roken en het beperken van alcoholgebruik kunnen helpen. Als u worstelt met ED, praat dan met uw arts over behandelingsmogelijkheden. Enkele eenvoudige veranderingen in uw levensstijl kunnen al voldoende zijn om uw seksuele functie te verbeteren.
Chirurgische behandeling voor ED
In de meeste gevallen kan ED met succes worden behandeld met een operatie. Het soort operatie hangt af van de onderliggende oorzaak van de ED. Als de oorzaak bijvoorbeeld een verwonding of misvorming van de penis is, moet de chirurg de penis misschien repareren of reconstrueren. Als de oorzaak onvoldoende bloedtoevoer naar de penis is, moet de chirurg mogelijk geblokkeerde slagaders of aders omleiden om de bloedtoevoer te verbeteren.
In sommige gevallen kan meer dan één soort operatie nodig zijn om ED te behandelen. Chirurgische behandeling voor ED is echter over het algemeen zeer effectief en kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de seksuele functie.
Dingen die u moet vermijden als u lijdt aan erectiestoornissen

Als u aan erectiestoornissen lijdt, zijn er bepaalde dingen die u moet vermijden. Ten eerste moet u het drinken van alcohol vermijden. Alcohol kan erectiestoornissen veroorzaken. Ten tweede moet u roken vermijden. Roken kan ook erectiestoornissen veroorzaken. Ten derde moet u het gebruik van bepaalde medicijnen vermijden. Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met andere medicijnen en erectiestoornissen veroorzaken. Ten vierde moet u het eten van bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Sommige voedingsmiddelen kunnen een wisselwerking hebben met andere voedingsmiddelen en erectiestoornissen veroorzaken. Ten slotte moet u stress vermijden. Stress kan ook erectiestoornissen veroorzaken.
Wanneer naar de dokter over erectiestoornissen?
Als u last hebt van erectiestoornissen (ED), is het misschien tijd om naar de dokter te gaan. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om erover te praten, is ED een veel voorkomend probleem dat een grote invloed kan hebben op de kwaliteit van uw leven. Als u moeite heeft met het krijgen of behouden van een erectie, moet u dit niet negeren. Er zijn veel mogelijke oorzaken van ED en er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden.
Wacht niet te lang om hulp te zoeken. Hoe sneller u naar een arts gaat, hoe sneller u zich beter voelt en weer van uw seksleven kunt genieten. Als u niet zeker weet of uw ED ernstig genoeg is om een bezoek aan de dokter te rechtvaardigen, bedenk dan hoe vaak het voorkomt en hoeveel last u ervan hebt. In het algemeen geldt dat als u meer dan de helft van de tijd moeite hebt om een erectie te krijgen of te behouden, het de moeite waard is om medische hulp te zoeken.